• Upracme Slovensko – Čistá škola a jej okolie
          • Upracme Slovensko – Čistá škola a jej okolie

          • Spomínaš si na časy, keď naši otcovia a mamy, dedovia a babky vychádzali do ulíc s metlami, lopatami či hrabľami v rukách, aby spoločnými silami zveľaďovali svoje okolie?

            Učiteľom a žiakom našej školy nie je ľahostajný osud našej krajiny a prírody, a tak sme sa pustili do boja s voľne pohodeným odpadom. Všetkých nás spájal jeden cieľ, a to urobiť z nášho okolia zdravšie, krajšie a čistejšie miesto pre život.

            Naša škola sa zapojila do Svetového čistiaceho dňa a v rámci aktivít ku Dňu Zeme žiaci s pani učiteľkami vyzbierali odpadky v areáli školy a v jej blízkom okolí od papiera, plastu či skla. vyhrabali suchú trávu, lístie a popadané konáre v areáli školy.

            Ďakujeme Občianskemu združeniu – Upracme Slovensko, že nám poskytli rukavice pre žiakov a vrecia na odpad, čím nám uľahčili realizáciu aktivity.

        • Školské stravovanie
          • Školské stravovanie

          • Ako prvá základná škola v meste ponúkame žiakom na výber 2 DRUHY OBEDOV. Týmto nápadom sa snažíme ušetriť peniaze za vývoz odpadu z jedálne a zároveň ponúknuť našim žiakom možnosť vybrať si druhé jedlo, ak nemajú radi sladké, rybu, zeleninové jedlá. Som rada, že tento nápad sa ujal a žiaci si pekne vopred vyberajú jedlo, ktoré im bude chutiť viac a tým pádom ho aj skôr zjedia. Príprava je samozrejme náročnejšia, ale naše šikovné a ochotné pani kuchárky sa tejto úlohy zhostili a pripravujú naozaj veľmi chutné a rozmanité jedlá, za čo im patrí veľká vďaka.

            Od 18. marca je v ponuke aj ŠKOLSKÁ DESIATA pre všetkých našich stravníkov. Ďakujeme rodičom, že nám dali šancu a prihlásili svoje dieťa aj na odber desiaty. Záujem je naozaj nečakaný a príjemne prekvapivý. Aj vysoký záujem zvládajú pani kuchárky bravúrne. Záujemcov stále pribúda. Žiaci, ktorí desiatu nechcú zjesť, alebo všetko nezvládnu si môže desiatu zobrať so sebou a zjesť neskôr. Prvotným úmyslom bolo uľahčiť prácu rodičom a ponúknuť žiakom rozmanitejšiu desiatu vo forme nátierok, pudingu, výživy, cereálií...Som nesmierne hrdá na celý kolektív školskej jedálne, za ich ochotu, snahu a vynaložené úsilie pripraviť žiakom naozaj chutné jedlá ❤️❤️❤️

            Milí rodičia, ďakujeme vám za Vašu podporu! ❤️❤️❤️

        • Deň Zeme 2024
          • Deň Zeme 2024

          • 22. apríl je Dňom Zeme. Táto téma rezonovala v triedach na hodinách angličtiny, slovenčiny, biológie, geografie... Žiaci 9.A triedy a školský parlament si pripravili zaujímavé aktivity pre mladších spolužiakov piateho a šiesteho ročníka Skupinky žiakov postupne plnili úlohy z oblasti matematiky a ochrany prírody, zisťovali svoju ekostopu, dozvedeli sa, prečo a ako triediť odpad, spoznávali rastliny a živočíchy našej prírody. Tvorivosť prejavili pri skladaní obrázkov a maľovaní planéty. Na každom stanovišti získavali body a indície, z ktorých zložili krásne myšlienky k sviatku našej Zeme.  

             

                                                       RNDr. Eva Karasová

        • Medzinárodný deň florbalu
          • Medzinárodný deň florbalu

          • 12.04. sme si s deťmi pripomenuli Medzinárodný deň florbalu. Oslávili sme tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe.

        • McDonaldˇs cup - základné kolo
          • McDonaldˇs cup - základné kolo

          • V piatok 12.04.2024 sa uskutočnilo na pôde našej základnej školy základné kolo McDonald´s Cupu. Privítali sme ZŠ Dolný Pial, Pukanec, Bátovce, Veľký Ďur. Našu školu reprezentovali hráči Tobiáš Biric, Matias Horánsky, Jakub Tamáš, Oliver Hanus, Maroš Csonka, Filip Baláž, Dušan Drábik, Michal Krammer, Emily Moravíková, Mia Kmeťová pod vedením trénera Mgr. Alexandra Bubáka.

            Naši žiaci predviedli bojovné a zodpovedné výkony a s troma výhrami a jednou remízou postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční v piatok 26.04.2024 o 9:00 hod. na futbalovom štadióne. Príďte podporiť naše deti.

            Touto cestou chceme našim žiakom pogratulovať k víťazstvu v základnom kole a držíme palce v okresnom kole. O tom aké boli dramatické zápasy sa presvedčte sami.

            Výsledky:

            ZŠ Dolný Pial - ZŠ Pukanec             5:0

            ZŠ Bátovce - ZŠ Veľký Ďur               2:2

            ZŠ Pukanec - ZŠ Bátovce                 3:4

            ZŠ Pri Podlužianke - ZŠ Dolný Pial   2:1

            ZŠ Bátovce - ZŠ Pri Podlužianke      2:2

            ZŠ Veľký Ďur - ZŠ Pukanec              5:0

            ZŠ Pri Podlužianke - ZŠ Veľký Ďur   2:1

            ZŠ Dolný Pial - ZŠ Bátovce              1:2

            ZŠ Veľký Ďur - ZŠ Dolný Pial           3:3

            ZŠ Pukanec - ZŠ Pri Podlužianke   0:6

             

            Konečné poradie:

            1, ZŠ Pri Podlužianke 7b.

            2, ZŠ Bátovce 6b.

            3, ZŠ Veľký Ďur 4b.

            4, ZŠ Dolný Pial 3b.

            5, ZŠ Pukanec 0b.

        • Chemická olympiáda - okresné kolo
          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutočnil 60. ročník okresného kola Chemickej olympiády. V kategórii D sa umiestnila naša žiačka, Tamara Bérešová z 9.A triedy na 2. mieste.

            Srdečne blahoželámea držíme jej palce v ďalšom kole!

          • Deň otvorených dverí 2024

          • ĎAKUJEME PREDŠKOLÁKOM A NAJMÄ ICH RODIČOM, KTORÍ NÁS NAVŠTÍVILI A STRÁVILI V NAŠEJ ŠKOLE KRÁSNE POPOLUDNIE, PLNÉ DOBRODRUŽSTIEV, HIER A ZÁBAVY.

            NA BUDÚCICH PRVÁČIKOV SA UŽ TEŠIA VŠETKY PANI UČITEĽKY, VYCHOVÁVATEĽKY A CELÝ KOLEKTÍV 4.ZŠ.

        • Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo

          • 5. apríla sa konal 70. ročník Hviezdoslavovho Kubína - súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy. A my sme tam mali svoje želiezko v ohni! Vratislav Mládek, žiak druhého ročníka,  podal  zodpovedný a presvedčivý výkon. Aj preto ho odborná porota ocenila 3. miestom. Je to obrovský úspech pre Vraťka, ale aj jeho rodičov, ktorí ho v tejto činnosti podporujú a vedú. Úprimne mu k tomuto úspechu blahoželáme!

            Už to, že fantázia má toľko podôb, je fantastické.

            W. Shakespeare

                                                                               Mgr. Mariana Ďurčíková

        • Detská liga malého futbalu a náš postup do finálnej štvorky
          • Detská liga malého futbalu a náš postup do finálnej štvorky

          • V piatok 05.04.2024 sa uskutočnilo 3.kolo Detskej ligy malého futbalu v Leviciach. Hrala kategória U11, v ktorej ZŠ Pri Podlužianke 6 reprezentovali pod vedení trénera Mgr. Alexandra Bubáka žiaci: Tobiáš Biric, Alex Bridiš, Matias Horánsky, Jakub Tamáš, Oliver Hanus, Maroš Csonka, Filip Baláž, Michal Krammer, Lukáš Kuník a brankár Dušan Drábik .V poslednom kole išlo o veľa v každom zápase. Postup do finálnej štvorky nemal istý žiadny tím a chlapci preto potrebovali získať každý bod, čo sa im aj podarilo a postupujú do finálnej štvorky z nádherného 2. miesta.

            Finálna štvorka sa odohrá v utorok 28.05.2024 v mestskej športovej hale v Leviciach za diváckej podpory žiakov základných škôl. Každá škola bude mať vyhradený sektor (očakáva sa 900 až 1120 detí) pre podporu svojho tímu. Hrá sa o postup na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia v Banskej Bystrici v júni 2024.

            Touto cestou by sme chceli pogratulovať našim žiakom za doterajšie predvedené výkony a prajeme im veľa síl do ďalších bojov o postup na majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici.

            Výsledky 3. kola:

            ZŠ Pri Podlužianke 6 - ZŠ Andreja Kmeťa 4:0       Góly: O. Hanus, L. Kuník, T. Biric, F. Baláž

            ZŠ Pri Podlužianke 6 - ZŠ Hronské Kľačany 0:0

             

            Celková tabuľka: https://www.detskaliga.sk/standings/?leagueId=46&competitionId=288

             

            Mgr. Alexander Bubák

             

        • Zážitkový workshop pre žiakov 8.ročníka – putovanie históriou trochu inak
          • Zážitkový workshop pre žiakov 8.ročníka – putovanie históriou trochu inak

          •  

            Aj v tomto školskom roku mali v marci žiaci 8. ročníka možnosť zúčastniť sa zážitkového workshopu s názvom „Rozhodovanie“, ktorý je projektom občianskeho združenia Post Bellum. Dvojice lektorov postupne vo všetkých štyroch triedach neformálnym spôsobom otvorili témy vojny, nútenej migrácie a antisemitizmu. Žiaci prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Cez skutočný príbeh mladého dievčaťa, prostredníctvom rolových hier priblížili žiakom dilemy a osobné krízy, ktorým ľudia v tom čase čelili (workshop je inšpirovaný rozprávaním príbehov pamätníkov publikovanými na portáli www.memoryofnations.eu).

            Cieľom aktivity bolo pomôcť žiakom pre nich prístupným spôsobom pochopiť historické súvislosti, posilniť ich empatiu, toleranciu a zároveň rozvíjať ich komunikačné zručnosti.

            Ďakujeme žiakom za spoluprácu a lektorom za obohatenie našich poznatkov.

             

            Mgr. Z. Rugalová a Mgr. Z. Pajerská

          • Desiata BEZ odpadu

          • Pridaj sa aj ty do 3-dňovej výzvy a desiatu nos do školy bez obalov, ktoré treba vyhodiť. Dones si ju len v desiatovom boxíku.

          • Školský parlament číta tretiakom

          • Členky školského parlamentu Milada Horánska a Sofia Beláňová pripravili pre svojich mladších spolužiakov rovesnícky program, ktorý bol zameraný na podporu motivácie k čítaniu.

        • Deti čítali deťom
          • Deti čítali deťom

          • Opäť je tu marec – mesiac knihy. Pri tejto príležitosti žiaci 3. a 4. ročníkov ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach, navštívili materské školy, aby prezentovali svoje čitateľské zručnosti budúcim prvákom.  

            Deti ich pozorne počúvali, odpovedali na zadané otázky a v závere spoločnými silami riešili zaujímavé úlohy. Nechýbala ani sladká odmena.

            Deťom sa táto aktivita veľmi páčila. Veríme, že predškoláci s radosťou prídu na zápis, aby sa opäť stretli so svojimi novými kamarátmi.  

            Ďakujeme pani riaditeľkám a pani učiteľkám materských škôl, že umožnili, aby sa táto aktivita mohla uskutočniť.

        • Svetový deň  vody 2024:  ,,Voda pre mier ˮ
          • Svetový deň  vody 2024:  ,,Voda pre mier ˮ

          • Voda môže vo svete vyvolať vojnový konflikt ale môže aj podporovať mier. Medzi rôznymi krajinami môže dôjsť k napätiu, ak je vody málo, keď k nej ľudia majú obmedzený prístup, alebo keď je voda znečistená. Národy sveta by preto mali spolupracovať na riešení klimatických zmien a zabezpečenia spravodlivého prístupu k vode pre všetkých.

            Prvá vyučovacia hodina sa 22. marca pri príležitosti Dňa vody niesla v duchu témy Voda pre mier. Žiaci sa zapojili do rôznych aktivít. Na hodinách slovenského jazyka tvorili básne a poviedky, na výtvarnej výchove vyrábali plagáty na tému Voda pre mier, na angličtine malé knižky s aktivitami o vode.

            Svojimi dielami prispeli najmä žiaci deviateho ročníka. Žiacke príspevky si môžete pozrieť na nástenke v škole, niektoré aj prečítať:

            Voda pre mier

             

            Voda je pre život potrebná,

            Zásobáreň k životu nekonečná.

            Voda je pre život niekedy nebezpečná,

            A pre život nekonečná.

             

            Vďaka vode rastú byliny

            Ale aj kroviny.

            Voda je slaná aj sladká,

            Pre ryby dobrá matka.

             

            Voda je zdroj hydratácie

            Ale aj relaxácie.

            Toto je príbeh o vode,

            Ktorý nás povedie...          Simona, Nelly, Hana H., Hanka K.  V.C

             

             

            VODA  PRE  MIER

             

            VODA – bez nej život niet,

            Bez nej nič nevie zrieť.

            Pitnej vody nie je všade,

            Ľudí to však vedie k zrade.

             

            Plasty vodu ničia,

            Už karetky kričia!

            Mikroplasty vo vode,

            Vodný život zahynie.

             

            Raz sa voda pominie,

            Čo my potom spravíme?

            Plytváme ňou každý deň,

            Človek, prosím, niečo zmeň!

             

            Špina steká do mora,

            Človek to je potvora!                         Gréta, Adam, Roman   IX.A

             

             

            VODA PRE MIER

            Voda, voda, vodička,

            Ty si moja perlička.

            Odraz máš jak zrkadlo,

            Vidno na tebe aj lietadlo.

             

            Naša vzácna vodička,

            Plná je aj studnička.

            Šetriť ťa my musíme,

            Preto odpad do teba nehodíme.

             

            Potrebujeme ťa všade,

            Nie len na záhrade.

            Bez teba nie je mier,

            máme tak málo jazier...                      Grósová, Mondeková IX.B

             

            Voda pre mier

            Bielu vlajku hore zdvihni,

            S úsmevom ich privítaj,

            Vodu na mier im navrhni,

            Slzy už neprelievaj.

            Čoho máme veľa my,

            To iného je ranami,

            Problémy hneď vyriešime,

            Keď vodu smädným poskytneme.

            Len jeden dúšok, dva, či tri,

            Vojna tu už nebude,

            Voda korytá prikry,

            A vyvaruj sa nehode.

            Voda pre mier, nečakajme,

            Už prosím vás neplytvajme.

            Raz jej nebude už dosť,

            Pominie sa tu radosť.

            Preto si my vážme vodu

            A budeme tu mať pohodu.                 Ema Fašáneková, IX.A

        • Deň s ľudovou rozprávkou
          • Deň s ľudovou rozprávkou

          • Kde bolo, tam bolo... v našej škole sa čarovalo. Pani učiteľky 1. a 2. ročníkov sa premenili na rozprávkové postavy a pre svojich žiakov pripravili kúzelné učenie. Každá trieda sa zmenila na rozprávkovú komnatu, kde mali pripravené aktivity a hry zamerané na ľudové rozprávky. Deň s ľudovou rozprávkou bol pre všetky deti zábavný a nezabudnuteľný.

            Mgr. M.Ďurčíková

        • Krásne úspechy našich žiakov v obvodnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín
          • Krásne úspechy našich žiakov v obvodnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín

          •  

             

            Dňa 13. marca 2024 sa v priestoroch CK Junior v Leviciach konalo obvodné kolo najstaršej súťaže v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín. Víťazi školských kôl z celého obvodu súťažili v troch kategóriách, pričom sa postarali o krásny umelecký zážitok.

            Konkurencia bolo naozaj veľká, preto sme veľmi hrdí, že naše žiačky a žiak si odniesli až 5 ocenení, a to nasledovne:

            V I. kategórii prednesu prózy si krásne 2.miesto – s návrhom na postup do okresného kola - odniesol Vratislav Mládek z II. A triedy.

            V II.  kategórii prednesu  poézie obsadila 3. miesto Karin Kočíová z V. A triedy a v prednese prózy sa na 3. mieste umiestnila Jana Mládková z V. B triedy.

            V III.  kategórii  prednesu prózy  obsadila 2. miesto Gréta Bajteková z 9. A triedy  a v prednese poézie sa na 3. mieste umiestnila Vanda Máčajová z 8. D triedy.

            Našim šikovným recitátorkám a recitátorovi srdečne blahoželáme a ďakujeme im za krásnu reprezentáciu našej školy!

            Vratislavovi  držíme palce v okresnom kole!

        • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE – ALADIN
          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE – ALADIN

          • Preniesť sa do rozprávky, v ktorej vystupuje princezná Budúr, Šeherezáda i Aladin na čarovnom koberci, sa podarilo žiakom piateho ročníka dňa 15. marca 2024. Komorné prostredie Starého divadla Karola Spišáka v Nitre dotvorilo príjemnú atmosféru piatkového dopoludnia. Hudobná rozprávka Tisíc a jednej noci žiakov pobavila, zaujala, očarila.