• HALLOWEEN TREASURE HUNT
          • HALLOWEEN TREASURE HUNT

          • Dňa 25.10. sme v rámci anglického jazyka uskutočnili so žiakmi 7.ročníka zábavno-vedomostnú súťaž StrangerThingsTreasureHunt. Žiaci, rozdelení do tímov, lúštili záhady ukryté pod rôznymi číslami, ku ktorým sa dopracovali vyriešením úloh týkajúcich sa seriálu StrangerThings. Prišli si na svoje aj deti, ktoré tento seriál nevideli. Úlohy mali rôzny charakter, takže sa zapojil každý.

            Poklad však mohol získať len najrýchlejší tím z triedy. Tekvici, plnej sladkých odmien, sa veľmi potešili.

            Tvorivý tím angličtinárov však nezabudol ani na ostatné deti a pripravili im Halloweenskú foto stenu aj s rekvizitami rôznych masiek. Deti sa počas prestávok mohli zabaviť fotením. Masiek bolo neúrekom a náš tím bol síce unavený, ale zato veľmi spokojný.

            Tešíme sa na Vás aj budúci Halloween!

            Váš kreatívny tím angličtinárov:

            Klaudia, Táni, Vladko a Zuzka

        • Čarovný „Halloween“ v Základnej škole, Pri Podlužianke 6, Levice
          • Čarovný „Halloween“ v Základnej škole, Pri Podlužianke 6, Levice

          • Halloween je pôvodom keltský sviatok. Tento sviatok duchov a strašidiel sa zapáčil aj našim deťom a je z roka na rok obľúbenejší. Tak prečo nezažiť aspoň raz v roku niečo tajomné, bláznivé a strašidelné?

            Pre našich spolužiakov, prváčikov a druháčikov, pripravili členovia Školského parlamentu rôzne zábavné halloweenske aktivity. Žiaci si zahrali hry ako pyramída duchov, tancujúce strašidlá či tekvicové preteky. Nechýbalo ani hľadanie halloweenskeho pokladu a pre tých najodvážnejších bola určená hra hádaj, čo je v škatuli. Naši mladší spolužiaci si za ich odvahu pochutili na nami upečených, ako inak, halloweenskych maškrtách.

            A to ešte ani zďaleka nie je všetko! Halloweenom žila naozaj celá škola. Ani na hodinách anglického jazyka nechýbali zaujímavé aktivity.

            Vraví sa, že počas tohto sviatku majú čarodejnice obrovskú moc. Čarodejnice prileteli na svojich metlách 25. októbra 2022 aj do našej školy. Privítali všetky odvážne deti vo svojich tajomných komnatách, v ktorých mali pre ne pripravené rôzne úlohy, ktoré museli splniť, aby ich čarodejnice pustili do ďalšej komnaty.

            Strašidelné kostýmy, masky či hrôzostrašné líčenie na tvár dopĺňali celú tú pochmúrnu, ale zároveň úžasne strašidelnú atmosféru. Zamaskované deťúrence plnili úlohy v tajomných komnatách a dravo súťažili.

            Po zdolaní všetkých úloh, sa posilnili pizzou a celá nevídaná párty vyvrcholila diskotékou.

            Školský parlament, pani učiteľky, pán učiteľ a pani vychovávateľky opäť pripravili deťom popoludnie, na ktoré budú určite dlho spomínať.

                                                                                                                      Bc. Eva Lüleiová

        • ESCAPE ROOM
          • ESCAPE ROOM

          • V stredu 19. októbra ukončili žiaci V.C triedy trojdňovú sériu náučných aktivít pod názvom Escape room, ktorej sa zúčastnilo aj ďalších 15 tried našej školy. 

            V priestore jednej zo školských učební si vyskúšali niekoľko sociálnych zručností, ktorých názvy im nič nehovoria. Napriek tomu ich reálne zažili v špeciálnej atmosfére miestnosti s utlmeným svetlom pri spoznávaní nepoznaného a využití poznaného alebo zisteného. Kooperácia či líderstvo boli totiž nutným predpokladom, aby zvládli riešenia niekoľkých hlavolamov, ktorých vyriešenie doslova a do písmena otváralo zámky na trezore či časovanom stroji skazy. (Citát účastníkov: „Páčilo sa mi tam, že tam nebolo svetlo a že to bolo veľmi rýchle a trezor.“ „Páčilo sa mi, že ako tam svietilo, ako to bolo záhadné.“) 

            Popritom sa hravou formou dozvedali (Citát účastníka: „Bavilo ma riešiť úlohy.“), že najväčší chrobák je Chrobák goliáš, čo sa skrýva pod pomenovaním Prešporok, že Žralok veľrybí je najväčší žralok na svete... 

            Nedozvedali sa však len nové vedomosti, ale bližšie spoznávali v hraničných situáciách svojich spolužiakov. Pre budúcnosť už tušia, kto im pomôže v núdzi a kto im naopak bude komplikovať spoluprácu.    

            A dozvedeli sa aj ako majú popracovať na svojom vlastnom rozvoji. (Citát účastníka: „Mám rozmýšľať chladnou hlavou“.) 

            Na záver trošku kuriózne získané vedomosti. (Citát účastníka: „Naučila som sa, že telo má 35 (či koľko) niečoho“.) Ale myslím, že za tie cukríky, vylovené tesne pred ukončením 30 minútového limitu z umlčaného „stroja skazy“ to stálo... 

            Neveríte ? 

            (Citát účastníka: „Bolo to docela dobré, ale tá bonusová stage bola najlepšia, lebo tam boli cukríky .“) 

              

        • Jesenné čarovanie
          • Jesenné čarovanie

          • Abraka - dabraka, čary máry....

            čarovali všetky deti.

            Keď strašidlá uvidíte, určite sa vystrašíte.

            Nebojte sa detičky,  to len naše šikovné ručičky

            vytvorili strašidelné postavičky.

             

            Srdečne všetkých  pozývame na tú krásnu výstavu , čakajú Vás duchovia, bosorky, zombi a rôzne iné potvorky.

        • Vedomostný kvíz
          • Vedomostný kvíz

          • Milí žiaci 5. až 9. ročníka, dňa 27. 10. 2022 (vo štvrtok)

            sme si pre vás pripravili hodinu vedomostných kvízov.

            Každá trieda si vytvorí 5-členný tím s netradičným názvom a zmeria si svoje znalosti s inou triedou.

            Všetko sa bude diať pod taktovkou

            „knihožrúta“ − Mgr. Štefana Jurču a „kráľa kvízov“ − Mgr. Slavomíra Hlásneho.

            Tešíme sa!

        • Lesná škola
          • Lesná škola

          • Dňa 20.10.2022 navštívili žiaci II.A triedy Lesnú školu. Deti spoznávali rôzne druhy rastlín a stromov všetkými zmyslami. Okrem rastlín deti videli vypreparované zvieratká, dozvedeli sa o nich zaujímavé informácie, učili sa rozlišovať zvieratá podľa zvukov. Veľkou zábavou bola prírodná prekážková dráha. Na záver prehliadky si deti v tvorivej dielni nakreslili obrázky rastlín a zvierat a za odmenu ochutnali čaj z liečivých byliniek. 

                                                                                                                                           PaedDr. Veronika Malá 

        • Kreatívna knižnica
          • Kreatívna knižnica

          • V rámci aktivít ŠKD spolupracujeme aj s Tekovskou knižnicou. Dňa 19. októbra vyrábali štvrtáci vintage obrázky. Podujatie viedla skúsená lektorka spolu s pani knihovníčkami. Žiaci vytvorili krásne obrázky.

                                                                                                   Mgr. Monika Maruškinová

        • Tréneri v škole tento rok už aj u nás...
          • Tréneri v škole tento rok už aj u nás...

          • "Tréneri v škole" je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl. Program zapája kvalifikovaných, vyškolených trénerov spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi do vyučovacieho procesu hodín Telesnej a športovej výchovy na 1.stupni ZŠ. Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov. Zároveň sa kladie dôraz na hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov. Naši žiaci sa tešia na každú jednu hodinu, pohyb je ich prirodzenou súčasťou, vštepujeme im lásku k športu a k zdravému životnému štýlu.

                                                                                                                                           Mgr. Ďurčíková

        • Ovocno-zeleninové súťaženie
          • Ovocno-zeleninové súťaženie

          • Tiež ste niekedy rozmýšľali nad tým ako deťom vymeniť v desiatovom vrecúšku sladkosti za ovocie a zeleninu? A ako docieliť, že vás o to budú prosiť samotné deti? Máme pre vás odpoveď, pretože nám sa to podarilo. Svetový deň výživy sme oslávili tak ako sa patrí. Celý týždeň sme súťažili, kto z detí zje najväčšie množstvo ovocia a zeleniny počas jedného týždňa. Samozrejme, sladkosti si na desiatu nosiť nesmeli, ale im to vôbec neprekážalo. Kontrolovali jeden druhého, či svoju zdravú desiatu aj zjedli, veľmi sa tešili, že im každý deň pribúdali pečiatky za zjedené vitamíny. Najúspešnejší sa tešili z darčekov, ktoré vyhrali. A my dospelí sme vyhrali tiež! Aj po súťaži si mnohé deti zdravé desiaty pýtajú od svojich rodičov aj naďalej. S chuťou si pochutnávajú na ovocných a zeleninových šalátoch, porovnávajú si svoje zdravé krabičky medzi sebou. Snáď sme potešili aj rodičov, že ich deti učíme nielen k túžbe po poznaní a vedomostiach, ale ich vedieme aj k zdravému životnému štýlu, kde zdravá strava a pohyb nepochybne patria.

                                                                                                                                           Mgr. Ďurčíková

          • Sv. deň boja proti chudobe

          • Naša škola každoročne organizuje a zapája sa do rôznych charitatívnych zbierok. Žiaci vnímajú, že dôsledkami pandémie, vojny a neustáleho zvyšovania cien sa stále viac ľudí ocitá na prahu chudoby.   Pred 30 rokmi vyhlásila Organizácia spojených národov 17. október za Sv. deň boja proti chudobe.  

            Tento deň si pripomíname  v našej škole zbierkou ponožiek, ktorú organizujú naši žiaci – členovia školského parlamentu. Škatuľa, do ktorej môžete vhadzovať ponožky, bude umiestnená od 17. – 21. 10. 2022 pri zelenej knižnici na prízemí. Prosíme, aby ste nosili nové páry ponožiek! 

            Všetkým  vopred ďakujeme! 

             

                                                                            Kiara Kosorínová a Zoja Šebová,  školský parlament 

        • Raňajky členov školského parlamentu s riaditeľkou školy
          • Raňajky členov školského parlamentu s riaditeľkou školy

          • Dňa 12. 10. 2022 nás pozvala riaditeľka školy na pracovné raňajky. Témou stretnutia bolo prestavenie členov školského parlamentu v šk. roku 2022/23, prerokovanie plánovaných aktivít a požiadaviek členov školského parlamentu.

            V tomto školskom roku sa môžete tešiť na zaujímavé akcie:

            - 2. ročník Tekvicovej parády

            - rôzne dobročinné akcie – zbierka ponožiek k Sv. Dňu medzinárodného boja proti chudobe

            - Adventné farmárske trhy

            - Fašiangový ples pre žiakov 7. – 9. ročníka

            - Burza kníh

            - Farebný týždeň

            - Ach, tie roky sedemdesiate...

            Pani riaditeľke ďakujeme za pozvanie, príjemnú pracovnú atmosféru a výborné pohostenie.

            Sme radi, že nás vedenie školy podporuje a aj v tomto školskom roku nám bude nápomocné v realizácii našich aktivít pre vás.

             

            Školský parlament

        • 2. ročník Tekvicovej parády
          • 2. ročník Tekvicovej parády

          • Aj v tomto školskom roku členovia školského parlamentu organizujú Tekvicovú parádu.

            Vaše jesenné výtvory môžete umiestňovať v dňoch od 18. – 21. 10. oproti hlavnému vchodu do budovy školy a popri telocvični a chodníku. Najoriginálnejšie výtvory budú odmenené! Vyhodnotenie Tekvicovej parády bude 25. 10. 2022.

            Tešíme sa na Vaše jesenné výtvory!

                                                                                                                 školský parlament

        • Rodičia čítajú deťom
          • Rodičia čítajú deťom

          • Žiaci II.A a II.B majú zaujímavú aktivitu, ktorú pomenovali „Pondelkové čítanie“. Rodičia alebo starí rodičia chodia do školy a čítajú deťom rozprávky. Deti pozorne počúvajú, pretože na konci rozprávky odpovedajú na otázky, ktoré súvisia s prečítaným textom. Deťom sa táto aktivita veľmi páči. Sú hrdí na svojich rodičov. Ďakujeme im, že si našli čas a prišli do školy, aby prečítali deťom peknú rozprávku.                                                Mgr. S. Belániová 

        • Srdečné pozdravy pre starých rodičov
          • Srdečné pozdravy pre starých rodičov

          • Na sklonku jesene sfarbuje prírodu padajúce lístie. Aj toto ročné obdobie má svoje čaro. Október je
            venovaný seniorom. V škole spomíname na starých rodičov, ktorí sú pre deti ozajstným pokladom.
            Pre babičky a deduškov sme vyrobili darčeky, do ktorých každé dieťa vložilo kus svojho srdiečka.
            Nezabudli sme ani na seniorov v sociálnom zariadení - „ JESEŇ ŽIVOTA“.
            Pre nich sme prichystali pozdravy, ktorými potešíme ich srdiečka.

            Kolektív detí a pani vychovávateliek ŠKD, ZŠ Pri Podlužianke 6, Levice