• PREČO MÁM RÁD SLOVENČINU, PREČO MÁM RÁD SLOVENSKO?
          • PREČO MÁM RÁD SLOVENČINU, PREČO MÁM RÁD SLOVENSKO?

          • Na uvedenú otázku sa naši žiaci snažili nájsť odpoveď v rovnomennej celoslovenskej súťaži prostredníctvom básní i príbehov. Do súťaže bolo za našu školu zaslaných 10 prác v troch kategóriách.

            Žiacke práce zaujali a boli ocenené odbornou porotou:

            v I. kategórii – Martin Kovács III.A – poézia s názvom „Chcel by som povedať

            v II. kategórii – Barborka Chudá V.B – próza s názvom „Sedmokrásky Slovenska

                                    − Miroslava Kubincová VI.A – poézia s názvom „Raj na zemi

            Víťazom želáme veľa inšpirácie a pisateľské nadšenie. Blahoželáme.

                                                                                                                          Mgr. Miroslava Kovácsová Ližbetinová

        • Beseda s ilustrátorom
          • Beseda s ilustrátorom

          • Tekovská knižnica v Leviciach realizovala v dňoch 23.-25.2023 pod patronátom Medzinárodného domu umenia pred deti BIBIANA a Slovenskej sekcie Medzinárodnej únie pre detskú knihu IBBY jubilejný 40.ročník  celoslovenského festivalu kníh pre deti mládež DNI DETSKEJ KNIHY 2023. V rámci festivalu zavítal na našu školu na besedu maliar a ilustrátor Svetozár Košický.

            Okrem pútavého rozprávania o jeho živote a tvorbe žiakom 8. ročníka  pán Košický  priblížil život umelca na voľnej nohe, radosti aj strasti života maliara. Ochotne odpovedal na zvedavé otázky.  Žiakom porozprával ako vzniká ilustrovaná kniha, koľko práce je za každým takýmto dielom.

                                                                                   Mgr. Kristína Fašková

        • Preventívno-bezpečnostná akcia
          • Preventívno-bezpečnostná akcia

          • Dňa 18. mája 2023 sa v VII.C a VII.D triede uskutočnila  v spolupráci s PZ SR Odborom poriadkovej polície Levice preventívno-bezpečnostná akcia spojená s ukážkami práce kynológov.

            Žiaci boli oboznámení o existencii rôznych druhov návykových látok a ich škodlivých účinkoch na ľudský organizmus. Po teoretickej časti nasledovali ukážky vyhľadávania drog a zbraní kynológmi v priestoroch triedy. Akcia bola veľmi poučná a žiakom sa najviac páčili vlčiaci. Z tohto dňa si domov určite odniesli cenné informácie, ktoré obohatili ich názory na návykové látky. Veríme, že sa im budú v budúcnosti vyhýbať.

             

        • Nácvik prvej pomoci so zdravotníčkou
          • Nácvik prvej pomoci so zdravotníčkou

          •  

            Dňa 18.5.2023 sa uskutočnila netypická hodina biológie v VII.D triede. V spolupráci so Slovenským Červeným krížom medzi nás zavítala Mgr. Beáta Fazekašová – zdravotníčka so skúsenosťami z urgentného príjmu.

            Žiaci si zopakovali, ako postupovať v prípade, keď je život človeka ohrozený, resp. nájdem osobu, ktorá niekde leží alebo je ranená. Ako zisťujem jej stav vedomia, či dýcha a má zachovanú srdcovú činnosť? Ako správne privolám pomoc a kam volám v prípade, že linka 112 je obsadená? Ktoré protišokové opatrenia poznám a ako ich správne vykonám? Ako uložím raneného do protišokovej polohy?

            Získali sme dôležité odpovede na otázky ako aj možnosť názorne vidieť , ako správne manipulovať a komunikovať s raneným. Zároveň sme si ukázali nový typ stabilizačnej polohy, aj fixáciu hlavy v prípade poranenia hlavy (mozgu) alebo chrbtice (miechy). Ďakujeme.

            Mgr. Zuzana Hlásna Ďurianová

        • Príroda očami detí
          • Príroda očami detí

          • Ochrana prírody by mala byť priorita každého človeka. Vedia to aj naši žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže „Príroda očami detí.“ Traja žiaci boli ocenení. Lara Lalita Vozárik  získala 1. miesto (II.B  literárna oblasť) Lukáš  Havala 2. miesto (II.B literárna oblasť) a Elena Wanting Chen – ocenená  (II.A výtvarná oblasť). Dňa 11.05.2023 boli ocenení na poľovníckej  výstave. Získali pekné ceny, ale hlavne uznanie. K dosiahnutému úspechu srdečne  blahoželáme.                                   Mgr. Soňa Belániová 

          • Druhé stretnutie školských parlamentov - Switch point (Bod rozbehu) Erasmus +

          •  11. mája 2023 sa konalo druhé stretnutie 6 školských parlamentov z Nitrianskeho kraja v Kontakte – v mládežníckom centre v Leviciach. 

            Hlavnou témou stretnutia s názvom V sieti sietí bola šikana a kyberšikana a možnosti jej riešenia v školách. Tešíme sa, že na stretnutie prijali pozvanie úspešní stredoškoláci Samuel Pacala, Hanka Tóthová, Bibiána Čapkovičová a Liana Vavrová, ktorí nám porozprávali s ich skúsenostiach s prácou v školskom parlamente, hovorili o nebezpečenstve a úskaliach súčasných sietí a o potrebe hovoriť o tom. 

            V ďalšej časti stretnutia predstavili jednotlivé parlamenty svoje projekty, na ktorých pracovali v predchádzajúcom období. Každý jeden projekt bol výsledkom perfektnej tímovej práce a prínosom pre každú školu 

            Parlament našej ZŠ Pri Podlužianke 6 predstavil krátky film s názvom Sila sietí. Vo videu členoviašho ŠP zachytili aktuálne problémy týkajúce sa predovšetkým kyberšikany a ponúkli rozhovor o problematike so školskou psychologičkou Mgr. Zuzanou Rugalovou 

            Vyvrcholením stretnutia bola lezecká stena, na ktorej zažili  parlamenty adrenalínové popoludnie. 

            Ďakujeme Kataríne Tungliovej, ktorá opäť všetko perfektne zorganizovala a Janke Kušnierikovej za poskytnutie priestorov a možnosť zažiť úžasný adrenalínový deň. 

            Tešíme na ďalšie stretnutie! 

                                                                                                   Mgr. M. Vörösová, koordinátorka ŠP

        • Štúrov Zvolen 2023
          • Štúrov Zvolen 2023

          • Druhý májový týždeň sa v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre konalo krajské kolo v rétorickej súťaži s názvom Štúrov Zvolen. Do súťaže sa zapojilo päť rečnícky nadaných dievčat: Nicola Cifraničová, Milada Horánska, Simona Mordényiová, Lucia Grebáčová i Gréta Bajteková. Dievčatá si pripravili príhovory na rôzne témy, zaujímavo dokončili bájku či rozprávku.

            Pred publikom i trojčlennou porotou zaujali svojím postojom, prejavom i umením predniesť svoj príspevok. Simonka Mordényiová v I. kategórii krajského kola obsadila 2. miesto a Grétka Bajteková sa umiestnila v II. kategórii krajského kola na 3. mieste. Ďakujeme a zo ♥ blahoželáme.

        • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - krajské kolo

          • Dňa 4. mája 2023 sa v Nových Zámkoch uskutočnilo krajské kolo v prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. Hovorí sa, že recitátorom sa človek nenarodí, ale sa ním môže stať, ak má trochu talentu a dokáže ho ďalej rozvíjať. No, nie je to ľahké! Vyžaduje si to náročnú prípravu, pretože recitátor dáva do prednesu kúsok svojho srdca. To sa podarilo aj Janke Mládkovej, žiačke IV.B triedy, ktorá sa v krajskom kole v I. kategórii , v prednese prózy umiestnila na 2. mieste. Výherkyni srdečne blahoželáme a držíme palce k ďalším víťazstvám.

                                                                                               PaedDr. Zuzana Ondrejmišková

        • Od semiačka k zdravej desiate
          • Od semiačka k zdravej desiate

          • „Projekt je realizovaný vďaka podpore Nitrianskej komunitnej nadácie“ 

             V októbri naša škola získala grant v rámci programu Strecha pre váš nápad a dnes  si žiaci prvýkrát pochutnali na zdravej desiate počas aktivity v rámci tohto projektu... 

            Na začiatku  bolo treba postaviť vyvýšené záhony, naplniť ich kvalitnou zeminou, vysiať semiačka, čo-to sa dozvedieť o ich  využití v zdravej výžive a potom už len čakať na úrodu. Jedna zaktivít, ktorá sa uskutočnila 5. mája 2023,  bola pripravená pre žiakov siedmeho ročníka. Bola to beseda o zdravej výžive spojená s ochutnávkou. O zelenine, ktorá je súčasťou zdravej výživy, im porozprávali pani učiteľka biológie Mgr.  Fašková a vedúca školskej jedálne pani Janka Krenčanová. Od nej sa žiaci dozvedeli aj to, čo musí obsahovať zdravý jedálny lístok a čo sa stane s jedlom, ktoré deti v jedálni nezjedia.  

            V závere besedy prišla tá najpríjemnejšia časť – žiaci si pochutili na zdravých nátierkach dochutených a ozdobených zeleninou z našich školských záhonov. Keďže zelenina rastie ako z vody, ochutnávku si zopakujeme a najbližšie si pochutia ďalší žiaci ... 

             

                                                                                RNDr. Eva Karasová, koordinátor projektu 

        • Školský šachový turnaj 
          • Školský šachový turnaj 

          • Dňa 26. apríla 2023 sme po prvýkrát zorganizovali v našej škole šachový turnaj. Prekvapil nás vysoký záujem našich spolužiakov. Po napínavých súbojoch sa napokon rozhodlo. Na 3. mieste sa umiestnil Ondrej Šuranský z VIII. C, na druhom mieste Lukáš Hansko z IX. C a prvé miesto patrí Martinovi Kišovi z IX. C.  Chalanom gratulujeme a ďakujeme všetkým za účasť a podporu. Veríme, že šachový turnaj si zopakujeme aj o rok.  

                                                    Nikolaj Čuvara, školský parlament 

        • Vítanie jari
          • Vítanie jari

          • Jar patrí medzi jedno z najkrajších ročných období. Je symbolom znovuzrodenia, obdobím, keď máme možnosť intenzívne  pozorovať tajomstvo prebúdzajúcej sa prírody k životu. Každý región má svoje špecifiká, ale všetky naše slovenské kraje a oblasti majú jedno spoločné - všade prevláda radosť a príjemná atmosféra. Spoločne s deťmi a rodičmi  sme 26.04.2023 prežili príjemné popoludnie plné radosti, pohody a oddychu aj v  našej škole.

          • Odovzdanie kníh v Nemocnici Agel Levice 

          •  

            Dňa 27. apríla 2023 sme spolu s našou pani riaditeľkou odovzdali  knihy úžasnému personálu pediatrického oddelenia  Nemocnice Agel Levice pod vedením pani primárky MUDr. Kristíny Apostolovej a vedúcej sestry Mgr. Kataríny Stroškovej 

            V mene celého školského parlamentu by sme sa chceli  ešte raz poďakovať všetkým našim učiteľom a spolužiakom, ktorí nám knihy darovali alebo si ich kúpili.  

            Spoločnými silami sme dokázali urobiť krásny čin. Veríme, že dobrá kniha spríjemni chvíle našim kamarátom na pediatrickom oddelení.   

                                                                    školský parlament